Kahvenin Türk kültürüne girişi Kanuni Sultan Süleyman döneminde olmuştur. Bu konuda farklı kaynaklarda, farklı tarihler verilse de tarihçilerin genel olarak kabul gördüğü iki farklı olay vardır.
Bunlardan ilki; ünlü tarihçi İbrahim Peçevi’nin yazılarında anlatılan hikaye’ye göre, 1554 yılında Halep’li Hakem ve Şam’lı Şems isimli iki tüccarın İstanbul Tahtakale’de (o zamanki ismiyle taht-ül kale) dünyanın ilk kahvehanesini açmasıyla kahvenin ve kahvehane kültürünün Osmanlı toplumunda önemli bir sosyalleşme aracı haline gelmesidir.
İkinci olay ise; Osmanlının Mısırı fethetmesinden sonra Afrika kıtasına yayılmasında önemli bir rol oynayan Yemen ve Habeşistan (Etiyopya) Beyler beyi Özdemir Paşa’nın Kanuni Sultan Süleyman’ı ziyareti sırasında hediye olarak getirdiği kahvenin, padişah tarafından çok sevilmesi ve ticaretinin yapılmaya başlamasıyla Türk kültürünün bir parçası haline gelmesidir
Etiyopya’da kutsal denilebilecek seramonilerle tüketilen kahve, Osmanlı kültüründe de benzer değerde sunumlar ile tüketilmiştir. Kahvenin dünya’ya yayılmasındaki en büyük basamak olan Türk kahvesi, telvesiyle birlikte sunulan tek kahvedir ve özel fincanlarda, kendi özel tepsisi ile sunulur.
Bu dönemlerde Yemen’de yetiştirilen kahveler ile yapılan Türk kahvesi, günümüzde hem ulaşılabilirliği hem de fiyatı açısından ticareti daha kolay olan Brezilya çekirdekleriyle yapılmakta olup, genelde koyu kavrulmuş kahveler ile piyasada bulunmasından dolayı Türk toplumunun damak zevki bu yönde gelişmiştir. Ancak nitelikli kahve sektörünün dünyada ön plana çıkmasıyla birlikte daha açık kavrulmuş kahve çekirdekleri ile yapılan Türk kahvesi, içinde bulunan aromalar ve kendine özgü demleme yönteminin oluşturduğu tat profilleri sebebiyle daha çok kabul görmeye başlamıştır.
Özellikle son 10 yıldır Türkiye’de yaygınlaşan nitelikli kahve tüketimi ile birlikte, yüzyıllardır kültürümüzde bulunan kahve ile sosyalleşme, son yüz yıldır kahvenin (ve özellikle kaliteli kahvenin) geri planda kalması durumunun önüne geçip, tekrardan kahvenin ön planda olduğu bir kültürü alevlendirmiş ve sadece nitelikli kahve üzerine yeni bir sektör oluşmasını sağlamıştır.
Tüm dünyada kabul gören ve yarışmaları yapılan Türk kahvesi demleme yöntemi, kendi kültürümüzün yayılmasını sağlaması açısından gurur verici bir kültürel mirasımızdır.
Kahve miktarı : 9 gr
Su miktarı : 90 mL (60C)
Demleme süresi : 2:30 dk
Öğütme kalınlığı : Comandante 5 click
Öncelikle suyumuzu ısıtıyoruz (60 C olacak şekilde)
Aşırı ince öğütülmüş kahvemizi, cezvedeki suyun üzerine boşaltıp iyice karıştırıyoruz.
Ocağı orta ateşte yakıp cezvemizi ocağın üstüne koyuyor ve kronometremizi açıyoruz.
Kahvenin üzerinde kabarma başladığında ocağı kısıyoruz ve 2:30 dakikanın dolmasını bekliyoruz.
(Tercihen) önceden ısıtılmış Türk kahvesi fincanımıza boşaltıp afiyetle içiyoruz.